San Mateo County Maple Street Correctional Center San Mateo County Maple Street Correctional Center / Redwood City, California, USA

Inspiration to Installation

Cambridge Architectural Mesh Brochure

download our new brochureview our new brochure

San Mateo County Maple Street Correctional Center

The mesh performed multiple duties on the building’s façade by adding to its inviting design and acting as a sun screen. It also contributed to the project's sustainability. We wanted to celebrate the water coming off the roof and running down the mesh fins to a bioswale garden where it is filtrated before draining into the streets.
- Alan Bright, FAIA, Senior Principal - Design, HOK
  • Location: Redwood City, California, USA
  • Year Completed: 2017
  • End Use: Government
  • Architect: HOK
  • Engineer: Structural: SOHA Engineers
  • General Contractor: Sundt Layton
  • Installer: Kwan Wo Ironworks
  • Owner: San Mateo County Sheriff's Office

Application

A model for corrections with compassion, the 260,000-square-foot, $165-million San Mateo County Maple Street Correctional Center in Redwood City, California is an inviting building designed to change the way families and community members interact with those in custody to help them move through the system and return to society. It also serves as a civic gateway to a new neighborhood featuring parks, community housing and other buildings close to the water’s edge. In designing the facility’s curved glass exterior offering open views of green space and the San Francisco Bay, architects chose Cambridge mesh to perform multiple duties on the building’s facade.

Function

Six decorative mesh fins in Cambridge’s Mid Balance pattern stand off the façade and rest perpendicular to the glass using the Scroll attachment system. Lit by LED lights at night, the fins create an inviting look to the building.  By day, the fins celebrate the building’s sustainable design and channel rainwater from the roof into a bioswale garden.  Round caps on top of each fin collect an equal amount of rainwater that then spills across the mesh and into the garden below where it is filtrated before flowing into storm sewers.  While seeking a very open, light-filled space, the architects specified a mesh pattern that can also act as a sunshade.

Benefit

The mesh contributed toward the corrections center’s LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council. Cambridge mesh is manufactured from recycled materials using a cold forming process that generates less environmental impact than processes for heat-treated products.  The mesh is not susceptible to weather, is virtually maintenance-free and has an indestructible life-cycle. Maple Street is an AIA Justice Facilities Review award winner.

Photo Credit: HOK/John Swain Photography

Return to Top ^