255 King Street Parking Garage 255 King Street Parking Garage / Seattle, Washington, United States

255 King Street Parking Garage

Applications: Parking Structures
Mesh: Cubist
Attachment: Scroll
The building has 'front row seats' to the stadium and views of Mount Rainier. The mesh allowed us to preserve those views from the parking levels which greatly enhanced way finding for users. The parking garage is especially nice in the evening as we installed an LED light system behind it that creates a sparkling diaphanous screen to complement the stadium lights.
- Arthurs S. Chang, AIA, EVP/Director of Design, Freiheit Architecture
  • Location: Seattle, Washington, United States
  • Year Completed: 2018
  • End Use: Corporate, Hotel, Mixed-Use, Parking Garage
  • Architect: Freiheit Architecture, Seattle, Washington
  • General Contractor: SoDo Builders, Seattle, Washington
  • Developer: American Life Incorporated, Seattle, Washington
  • Owner: American Life Incorporated, Seattle, Washington

Application

The mixed-use, twin tower development at 255 King Street in Seattle includes a 23-story, 282-room Embassy Suites by Hilton which shares a podium with the 11-story Avalara Hawk Tower -- Class A office space occupied by Avalara and WeWorks. The project is located in historic Pioneer Square adjacent to Century Link Field and nearby T-Mobile Park. Architects designed a five-story, 343-space garage which provides shared parking for office workers and hotel guests. To clad the garage facade, the designers sought a timeless material that complemented the historic structures in the Pioneer Square Historic District, including the adjacent building with punch metal screens. Cambridge Architectural stainless steel mesh was selected as an appropriate backdrop for the garage which could also be lit to accent the twin towers.

Function

Artisans at Cambridge Architectural wove 114 panels of Cubist Mesh -- 14,000 square feet -- to clad the structure. With 80% open area, the mesh preserves views of the stadium and Mount Rainier from all garage levels which greatly enhances wayfinding for users. In the evening, an LED light system installed behind the mesh creates a sparkling diaphanous screen that complements stadium lighting. The mesh also allows for passive ventilation, which saved costs and space otherwise required for the installation of mechanical ventilation. Cambridge's Scroll attachment system was used to secure the mesh to the structure.

Benefit

Since the parking garage rests on the side of the hotel tower, access for maintenance is challenging. The stainless steel mesh's virtually maintenance-free qualities made it the perfect fit for the garage cladding. Metal fabric requires infrequent cleaning or washing, while retaining a pristine look.

 

 

Return to Top ^
255 King Street Parking Garage | Cambridge Architectural

Error

Status message

The webform component hubspot_url is not able to be displayed
The website encountered an unexpected error. Please try again later.